Guterres: Marrëveshja e Prespës është dëshmi e fuqisë së diplomacisë, dialogut dhe kompromiseve

June 17, 2024

Në një fjalim video në Konferencën për Paqen dhe Zhvillimin e Qëndrueshëm në Athinë, Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres, tregoi se gjashtë vjet më parë qeveritë e Greqisë dhe Maqedonisë së Veriut, të udhëhequra nga kryeministrat e tyre Alexis Tsipras dhe Zoran Zaev, të bashkuar për të ndihmuar në heqjen e pengesës së kahershme për një të ardhme të paqes dhe zhvillimit të qëndrueshëm, pas së cilës u arrit Marrëveshja e Prespës.

“Marrëveshja e Prespës është një dëshmi e fuqisë së diplomacisë, dialogut dhe kompromiseve”. Dua të falënderoj ndërmjetësimin e përkushtuar të deputetit tim personal në atë kohë, Matthew Nimitz. Marrëveshja jo vetëm që zgjidhi mosmarrëveshjen për emrin, por gjithashtu hapi mundësi për mundësi të reja rritjeje, shkëmbime të kontrolluara dhe partneritete rajonale. Ndërsa përkujtojmë këtë ngjarje të rëndësishme, ne duhet të gjejmë mënyra për t’u ripërkushtuar ndaj parimeve që çuan në këtë arritje jetike. Ne do ta bëjmë këtë duke ndërtuar një mjedis besimi dhe mirëkuptimi të ndërsjellë, duke promovuar bashkëpunimin ndërkufitar për investime të qëndrueshme, përfshirje sociale dhe mbrojtje të mjedisit”, tha Guterres.

Sot dhe nesër mbahet konferenca ndërkombëtare për paqen dhe zhvillimin e qëndrueshëm, e organizuar nga Instituti Alexis Tsipras dhe Fondacioni Zoran Zaev – Një shoqëri për të gjithë, ku marrin pjesë krerët e shteteve, komisionerët evropianë, akademikë, ish-krerë shtetesh. dhe ekspertë nga më shumë fusha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

U bënë prindër për herë të parë, Mariza Ikonomi publikon foton me partnerin

Next Story

Samiti i paqes/ Begaj: Moldavia dhe Kenia të njohin Kosovën

Latest from Ballina

Go toTop