G7 studion Migracionin, është hera e parë në historinë e Perendimit

June 14, 2024

Nga Dritan Haxhiraj

Në samitin e G7 të Puglia-së 2024 të kësaj jave në Itali, Migrimi do të jetë në rendin e ditës për herë të parë në historinë e Grupit të G7.

Më shumë se 110 milionë njerëz të zhvendosur globalisht (numri më i lartë që nga Lufta e Dytë Botërore) migrimi është bërë një sfidë shqetësuese dhe rrufeja politike për pothuajse çdo qeveri.
Ishte një dhimbje koke e veçantë për mikpritësin e G7, kryeministrin italian Giorgia Meloni, vendi i të cilit vitin e kaluar u përball me një rritje prej 50% të migrimit të parregullt nga Afrika e Veriut.

Migrimi ishte gjithashtu një temë e nxehtë në zgjedhjet parlamentare evropiane të këtij muaji dhe aktualisht është një nga çështjet kryesore për votuesit amerikanë në nëntor.
Ndërsa liderët e G7 shqyrtojnë së bashku se si ta trajtojnë këtë sfidë, tashmë ekziston një udhërrëfyes për t’u ndjekur.
Dy vjet më parë, presidenti i SHBA-së Joe Biden dhe njëzet udhëheqës të tjerë të Hemisferës Perëndimore përcaktuan një qasje rajonale të parë të llojit të tij ndaj çështjes, në atë që njihet si Deklarata e Los Anxhelosit për Migrimin dhe Mbrojtjen.

Sipas Deklaratës së Los Anxhelosit, vendet kanë bashkuar forcat për të trajtuar sfidën me një qasje të trefishtë:
1. Stabilizoni migrantët aty ku janë duke u ofruar atyre status ligjor dhe leje pune, si dhe duke rritur mbështetjen ekonomike shtesë për vendet kryesore pritëse.
2. Zgjeroni rrugët legale në mënyrë që migrantët të hyjnë në vende të sigurta me avionë, tashmë të verifikuar dhe të aftë për të punuar, në vend që të kalojnë xhungla dhe dete të rrezikshme.

3. Rritja e prezencës njerëzore të kufijve për të dekurajuar migrimin e parregullt.

Kjo qasje, është në kontrast me më shumë marrëveshje transaksionale si ato që disa liderë evropianë kanë ndjekur së fundmi me vendet e Afrikës së Veriut.

Marrëveshjet e nënshkruara nga liderët evropianë me Tunizinë, Egjiptin dhe Ruandën vitin e kaluar kanë qenë objekt polemikash dhe akuzash për shkelje të të drejtave të njeriut dhe nuk ka gjasa të kenë një ndikim të qëndrueshëm në reduktimin e migracionit.
Marrëveshja e nënshkruar midis Romës e Tiranës po ashtu ka hapur polemika të forta për kostot ekonomike të cilat kapin shifra të pamenduara mirë më parë.

Ekspertët që kanë punuar me refugjatët dhe emigrantët për njëzet vitet e fundit, kan parë se kur njerëzit ikin nga dhuna dhe uria, ata rrallë pengohen vetëm nga masat e zbatimit.
Megjithatë, kur u ofrohet një vend i sigurt për të qëndruar, statusi ligjor dhe mundësia për të punuar, ata mund të binden të vendosen aty ku janë ose të presin radhën e tyre për një rrugë zyrtare imigrimi.

Kjo është ajo që frymëzoi qasjen trepalëshe të Deklaratës së Los Anxhelosit. Është një kornizë që merr parasysh motivimet njerëzore dhe promovon bashkëpunimin, jo detyrimin, ndërmjet vendeve.

Deklarta e Los Anxhelosit e ulur sot në datë 14-06-2024 nën ullinjtë shekullor të Brindisit, diskutohet për herë të parë gjë e cila nuk kishte ndodhur kurrë më parë në historinë e Perëndimit.
Tirana zyrtare është e ftuar ta lexojë dhe të kuptojë Migaracionin.
Atë Global.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Kryetari i BDI Ahmeti takoi zëvendës ministren e Jashtme greke, Papadopoulo

Next Story

Gruevski tregon si u arratis, duhej të merrte me vete edhe bashkëpunëtorët e ngushtë

Latest from Lajme

Go toTop