Германија со детална подготовка за случај на војна

June 9, 2024

За првпат по Студената војна, Германија ги ажурираше своите планови во случај на војна во Европа.

Оваа недела беше објавен документ од 67 страници, познат како „Рамковна директива за целосна одбрана“, во кој детално се опишани плановите за целосно трансформирање на секојдневниот живот на германските граѓани во случај на војна.

Овој документ го привлече вниманието на јавноста за неговите детални планови за регрутирање, снабдување со храна и ресурси, како и мерките за цивилна заштита во случај на итност.

Во документот се наведува дека, во случај на војна, ќе биде вратен задолжителниот регрут во армијата, а квалификуваните работници на возраст над 18 години ќе бидат ангажирани на одредени работни места, како што се работа во пекари и пошти.

Исто така, лекари, психолози, медицински сестри и ветеринари би работеле во војската и владините служби.

Во случај на недостиг на храна, Владата ќе создаде резерви на храна за да им обезбеди на граѓаните „еден топол оброк на ден“.

Резервите би вклучувале храна како ориз, мешунки и кондензирано млеко, додека бензинот и маслото би можеле да се рационализираат со купони доколку станат оскудни.

Документот, исто така, ги наведува мерките за цивилна заштита, вклучително и претворање на подземните станици во импровизирани бункери и подготовка на болници за прилив на пациенти.

Нагласена е и важноста германските болници да бидат подготвени да лекуваат голем број пациенти во подолг временски период, како и граѓаните да бидат подготвени да си помогнат себеси и на своите соседи.

Германското Министерство за одбрана планира значително да ги зајакне резервните сили до 60.000 мажи и жени, со цел да го поддржи Бундесверот во исполнувањето на задачите на националната и сојузничката одбрана.

Ваквите планови доаѓаат по заканите на рускиот претседател Владимир Путин за европската безбедност, а изјавата на германскиот министер за одбрана Борис Писториус ја нагласува потребата земјата да се подготви за војна до 2029 година.

Тоа предизвика полемики во јавноста, со оглед на тоа што задолжителниот воен рок беше укинат во 2011 година.

Документот открива детални планови во случај на војна и ја нагласува потребата да се подготват сите сегменти на општеството за потенцијални вонредни околности.

Со оглед на моменталната геополитичка ситуација, тоа предизвикува различни реакции и отвора прашања за иднината и безбедноста на Европа, пишува Index.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Previous Story

Miteva: LSDM po përpiqet ta pengojë zhvillimin dhe progresin në shtet

Next Story

Орбан: Најважното прашање на европските избори е дали Европа треба да остане надвор од војната или да влезе во војна,

Latest from Вести

Go toTop