Sofja nuk ka kushte të reja për Shkupin, ajo insiston në atë që është rënë dakord

Nuk vendosim kushte të reja, duam që të plotësohen obligimet e ndërmarra nga Korniza negociuese, thotë Radev. Kompromisi i vitit 2022 ka karakter europian, e jo bilateral, porositën nga Ministria e Punëve të Jashtme të Bullgarisë.

Mesazhe identike edhe MPJ-ja bullgare dhe presidenti Radev dhanë edhe gjatë debateve në Shkup, se Sofja mund të vendosë vazhdimisht kushte të reja për RMV-në gjatë procesit të negociatave.

“Nuk nuk vendosim kushte të reja. Ne duam vetëm që të përmbushen obligimet e ndërmarra tashmë, të cilat janë të inkorporuara në Kornizën negociuese, e cila përshkruan shumë qartë se çfarë duhet bërë”, tha Presidenti bullgar.

Ai këtë e theksoi në fjalimin e mbrëmshëm në promovimin e librit të Spas Tashevit “Lufta e bullgarëve të Maqedonisë për të drejta dhe pavarësi – 68 raste nga periudha 1944-1994”. Siç njoftoi qendra e shtypit e Presidentit bullgar, Radev vuri në dukje neglizhencën e çështjes së fatit të bullgarëve në RMV dhe të drejtave të tyre – si një nga dështimet më të mëdha të Bullgarisë në historinë e saj moderne, sepse ata nuk ishin as në Deklaratën e Fqinjësisë së Mirë dhe Miqësisë e vitit 1999, as në Marrëveshjen e 2017, as në Pozicionin Kornizë Kombëtar të vitit 2019.

“Unë besoj se çdo politikan dhe punonjës social bullgar që përballet me çështje evropiane dhe temën e vendit të RMV në to, duhet të kuptojë shumë qartë se qëndrimet shtetërore duhet të ndërtohen mbi bazën e fakteve objektive historike, ekspertizës dhe të drejtave të njeriut. Nëse jemi një vend anëtar i BE-së i përgjegjshëm që respekton të kaluarën e saj dhe të gjithë njerëzit që dhanë jetën për të ardhmen tonë, nuk mund të heqim dorë nga këto pozita, sepse ky është qëndrim i ndershëm si anëtarë të BE-së”, tha Radev.

Ai ka kujtuar se ditë më parë ka dërguar letra për të gjithë liderët dhe institucionet evropiane, në të cilat ka shpjeguar proceset e rëndësishme nga e kaluara, por edhe sfidat aktuale nga e tashmja.

“Ne nuk mund të ndërtojmë fqinjësi të mirë dhe një të ardhme të qëndrueshme me gjuhën e urrejtjes dhe ofendimit ndaj bullgarëve në tekste, me arkiva të pazbuluara të shërbimeve për masakrat ndaj bullgarëve në Maqedoni dhe me diskriminim të vazhdueshëm. Pranimi i RMV-së në BE është një proces që Bullgaria e mirëpret, jo për shkak të faktorëve gjeopolitikë”, tha Radev dhe kujtoi lidhjen historike dhe kulturore mes dy vendeve që zgjat që 13 shekuj. Ministria e Punëve të Jashtme bullgare na kujton kushtet që Bullgaria pret të plotësohen nga RMV në përgjigje të një pyetjeje mediatike.

“Kompromisi për perspektivën evropiane të Maqedonisë së Veriut i rënë dakord në vitin 2022 ka kushte të shkruara qartë, të cilat vendi kandidat duhet t’i përmbushë, si para hapjes së plotë të negociatave, ashtu edhe gjatë gjithë procesit negociator. Kompromisi mbulon tre elemente të ndërlidhura – konkluzionet e Këshillit të BE-së nga qershori 2022, Korniza negociuese për Maqedoninë e Veriut, Marrëveshja dypalëshe e vitit 2017 dhe masat për zbatimin e saj (të regjistruara në Protokollet e sesioneve të Komisionit Ndërqeveritar sipas nenit 12). Ai kompromis është pranuar nga të gjitha vendet anëtare të Unionit, është në fuqi dhe mekanizmi i rënë dakord përmes tij ka karakter evropian dhe jo bilateral”, thuhet në përgjigjen e MPJ-së bullgare për Bgnes, përcjell PRESSonline.al

Nga aty theksojnë se anëtarësimi në BE është një proces i vazhdueshëm me shumë hapa, në të cilin shteti kandidat përfshihet gradualisht në respektimin e parimeve evropiane dhe zbatimin e standardeve të Unionit në çdo sferë të jetës së tij politike, sociale dhe ekonomike.

“Një nga sfidat me të cilat përballet Maqedonia e Veriut është zgjidhja e problemeve me të drejtat e bullgarëve dhe zhvillimi i marrëdhënieve të mira fqinjësore me Bullgarinë. Tejkalimi i këtyre deficiteve do të vlerësohet në procesin e integrimeve evropiane të Shkupit, si një nga kriteret e përcaktuara në Kornizën Negociatore. Vendi kandidat duhet të fillojë negociatat e anëtarësimit të plotë, gjë që varet tërësisht nga përfshirja e bullgarëve në Kushtetutën e tij. Ministria e Punëve të Jashtme informon rregullisht partnerët e Bullgarisë në BE dhe institucionet evropiane për gjendjen e marrëdhënieve me Maqedoninë e Veriut, duke përfshirë shkeljet e të drejtave të bullgarëve në shtetin fqinj, që është pjesë e kritereve të Kopenhagës për anëtarësim në BE”, deklaruan nga Ministria e Punëve të Jashtme të Bullgarisë.

Por, shtizat mes qeverisë dhe opozitës në Shkup po çahen pikërisht rreth çështjeve të pranuara dypalëshe në Kornizën Negociatore, të cilat gjatë negociatave me BE-në mund të rezultojnë në kushte të reja nga Sofja dhe ta kthejnë procesin evropian në zgjidhje dominuese të çështjeve me Bullgarinë. Opozita VMRO-DPMNE, e cila nuk e mbështeti propozimin francez (evropian), mbetet e mendimit se “nuk do të votojë për ndryshimet kushtetuese nën diktimin bullgar” dhe se nuk mund të mbështetet vetëm në fjalët e bukura që vijnë nga politikanët e BE-së.

“Ne gjithmonë kemi bërë disa lëshime në emër të asaj të ardhmeje dhe jemi gjithmonë ata që si komb, shtet dhe politikanë duhet të pranojmë, të japim diçka në emër të asaj të ardhmeje evropiane. Teza e kancelarit Scholz, pika e tij është se ai nuk dëshiron kërkesa të reja. Besoj se nuk do, besoj edhe Borell që nuk do, por e di kush do, dhe kanë thirrur disa ditë më parë – Jotova dhe Radev, të cilët thanë se kjo vetëm po hap derën e problemeve. dhe pastaj ka shumë probleme të tjera që janë pranuar, të cilat janë pjesë e Marrëveshjes dhe Protokollit”, tha Mickoski në TV Kanal 5, përcjell PRESSonline.al

Sipas tij, për t’u bindur qytetarët e Maqedonisë në fjalët e bukura nga BE-ja, në mbledhjen e ardhshme të Këshillit Evropian duhet të miratohet një konkluzion i ri, në të cilin do të hiqet pjesa marrëveshja bilaterale me Sofjen nga draft-versioni i Kornizës Negociuese.

“Sepse asnjë kandidat për shtet anëtar në BE nuk e ka pasur një kusht të tillë. Nëse do të kishin mbetur kriteret e Kopenhagës, a do të kishte nevojë të përfshihej marrëveshja bilaterale, nëse vërtet askush nuk e ka problem më identitetin, gjuhën maqedonase? Rregulli në BE është rregull i unanimitetit dhe përderisa ekziston, ne kemi të drejtë të dyshojmë në qëllimet e mira të Sofjes”, tha Mickoski.

Krahas kësaj, kryetari i partisë Hristijan Mickoski mbrëmë ka bërë të ditur se kanë kaluar katër javë nga mbledhja e liderëve për ndryshimet kushtetuese dhe meqë kryeministri Kovaçevski nuk ka deklaruar se cili nga dy propozimet e opozitës është i pranueshëm për qeverinë, ajo ofertë nuk është më e vlefshme. “Nga sot është vetëm një opsion në tavolinë, e ai është zgjedhjet e parakohshme parlamentare”, tha Mickoski.(PRESSonline.al)