Alpinistët: Sharri nuk mund të mbrohet vetëm me apele, është koha për të “goditur” xhepin

Deponitë, ndërtimet pa leje, prerjet e egra janë ende një fenomen masiv në masivin e Malit Sharr, pavarësisht se kjo zonë malore është shpallur e mbrojtur për të dytin vit me rradhë, informon PRESSonline.al

Nga shoqëritë alpiniste thonë se mesa duket apelet për mirëmbajtjen e malit në tre dekadat e fundit nuk kanë dhënë fryte. Sanksionet janë masa jopopullore, por praktike nëse duam të ruajmë pasurinë natyrore, e cila tashmë është e mbrojtur me ligj.

“Dhe jo vetëm për të ndëshkuar për hedhjen e plehrave, por edhe për të ndëshkuar për prerjen e pemëve”. Shembulli i fundit që tregoi Parku Kombëtar, se si kapën hajdutët e drunjve të dedikuara për ndërtim, automatikisht ngre alarmin për një problem tjetër me të cilin po përballet Parku Kombëtar, që është ndërtimi i përshpejtuar i objekteve, pra ndërtimet pa leje”, thotë Snezhana Novakovska, kryetare e Klubit të Alpinistëve “Tetex”.

Komuna e Tetovës, nga ana tjetër, konsideron se autoritetet qendrore nuk kujdesen sa duhet për malin dhe Parku Nacional Mali Sharr nuk ka kapacitete për t’u marrë me dukuritë devijuese të Sharrit.

Qeveria shpenzon para, miratohen tenderët për pastrimin e Sharrit, por deponitë janë ende këtu, thotë kryetari i Komunës, Kasami.

“Ka pasur tenderë për pastrimin e Sharrit, janë shpenzuar para, por ato deponi nuk pastrohen. Po ju jap një shembull të një deponie në Kodër të Diellit, Qeveria ka miratuar para për pastrimin e deponisë, por në vend që të pastrohet, ajo deponi është mbuluar me dhe dhe këtu ka mbeturina, ai problem nuk është zgjidhur. ”, tha kryetari i komunës, Bilall Kasami.

Nga Parku Kombëtar “Mali Sharr”, së fundi kanë deklaruar se është e pamoralshme të ndëshkohet për hedhjen e mbeturinave në Malin Sharr, sepse banorët e fshatrave të Malit Sharr nuk kanë ku t’i depozitojnë mbeturinat e tyre, sepse në mal nuk ka mekanizëm për menaxhimin e mbeturinave.

Aty ku mundemi ndëshkojmë dhe paralajmërojmë, theksojnë nga ky institucion.

Ndryshe, Institucioni Kombëtar Mali Sharr ka regjistruar rreth 700 objekte në zonën malore jashtë fshatrave të Malit Sharr. Shumica e tyre janë ndërtuar ilegalisht dhe po bëhen përgatitjet për legalizimin e tyre. Një pjesë e objekteve më pas planifikohet të shndërrohen për turizëm.(PRESSonline.al)